От монитора до телевизора

655-402-protest-bylgarsko-zname

Уважавам протестиращите хора. Характерно за младостта е да бъдеш срещу статуквото и да искаш промяна. Ако младото поколение не е коректив на старото, значи не става за нищо.

Винаги обаче са ми били любопитни “професионалните протестиращи”. Напоследък много се експлоатира темата за платените протестиращи и то главно от управляващите в момента. Затова е интересно да разгледаме съдбата на един “професионален протестиращ” тяхно творение, който започва да се превръща в политически и телевизионен Франкенщайн. Дори “Четвърта власт” по БНТ създаде един от основните си герои по негов протоип. По ирония на съдбата същият започна телевизионните си изяви в предаването на БНТ “Големият избор”, където обаче не успя да блесне като бъдещ млад лидер по простата причина, че едва успяваше спокойно да каже и името си пред камера. Момчето продължи изявите си най-вече в социалната мрежа, където организираше всевъзможни протести – срещу премахването на паметника на Руската армия, срещу добива на шистов газ и всякакви такива проруски теми… Звездата на професионалния протестиращ изгря по време на февруарските простести срещу цената на електричеството, които доведоха до (не)очакваната оставка на правителството, когато той и група други трудно формулиращи мисълта си хора, обясняваха, че Конституцията трябвало да се промени и да има граждански комитети, които да влизат в Народното събрание без избори, за да контролират управляващите. Самата идея тези объркани и незнайно как излезли от социалната мрежа и попаднали на екраните младежи да говорят за конституционализма беше смешна. Смешно беше и как журналистите ги нареждаха редом до по-вещи в тази област гости и им се подиграваха без младежите да разбират това. Помня и една статия на професор Корнезов, един от най-забележителните преподаватели, които съм имала, която точно описваше обстановката с думите, че хора които не са чели Конституцията, искат да я пренаписват. А ако тези граждански комитети ви звучат познато, това е защото помните или сте чели по история за гражданските комитети на ОФ, съставени предимно от комунисти, които са поели властта по места в страната след 9 септември 1944. Разбира се, че професионалните протестиращи не бяха открили топлата вода. Използваха know how от техните “кръстници” в политиката, които се оказаха партия Българската левица, както и НПО Русофили. Да се чуди човек защо ще ти е толкова скъп този паметник на Съветската армия, че чак ще протестираш срещу идеите за демонтирането му…

Разбира се, когато медиите извадиха миналото на професионалния протестиращ, той се отрече идейно от него, и заяви, че довчера е бил част от проруските и крайно левите организации, но от днес вече е независим и крещи по улиците “оставка”, защото вярва, че така токът щял да стане по-евтин.

Дотук добре, някой биха го подкрепили, други биха решили, че се е объркал, но по-нататъшния развой на събитията, не остава място за съмнение в уменията на нашия герой да изкарва дивиденти от “независими” протести. Регистрираха движение, с което участваха на изборите, разбира се не особено успешно. После, когато започнаха новите протести срещу новото правителство, нашият “независим” протестиращ каква изненада! не се появи на нито един от тях. Неговият антураж започна да се чуди как така не го срещат с мегафона по улиците, а четат статуси в социалната мрежа в подкрепа на правителството и на Делян Пеевски. После се чудиха защо той си продаде квотите от гражданското си сдружение на един новоизлюпен от телевизионния екран политик и се присъедини към неговата партия. А за награда получи предаване в телевизията на банкерът, който управлява държавата, която по документи не била негова. И така професионалният протестиращ, който превърна протеста в професия и осребри дивидентите си от него, от монитора в социалната мрежа попадна в телевизора, за да обяснява колко е независим и как се бори за правата на гражданите. Най-интересното е, че сега пак  щял да излиза на протести срещу новото правителство, по причина че дало на Р.Овч. правамощия да управлява златната акция на държавата в Лукойл. Щял да протестира също така забележете и срещу БАНКИТЕ?! На въпроса ми какво мисли за факта, че държавата се отказа доброволно от златната си акция в БТК и така даде неограничена власт в БТК на неговия шеф (имам предвид шеф не само като неформален собственик на телевизията, в която работи), професионалният протестиращ отговори, че шефът му е бизнесмен, много по-почтен от Р. Овч., и че по документи не притежавал никаква телевизия. Уви, много неща по документи в България не са така, както са де факто. Сигурна съм, че и ти по документи не се водиш протестиращ на хонорар, а си един независим млад човек, който обича паметника на Съветската армия.

Не съм изненадана от нищо от написаното по-горе. Но сигурно съмишлениците на нашия герой, които искаха да променят Конституцията, са много изненадани от този развой. Сигурна съм, че и всички граждани всеки ден се изненадват от случващото се около нас, без да си дават сметка, че няма нищо случайно и че големите играчи използват малки камъчета, които да преобръщат колата. И ако говорим за почтеност, мисля че в който и да е бизнесмен или политик има по-малко фалш и непочтеност, отколкото в тези малки камъчета, които пасват, където ги сложиш и струват много евтино.

Advertisements

2 thoughts on “От монитора до телевизора

  1. Супер и споделям много от казаното. Затова ще коментирам една твоя вметка – че протестите срещу шистовия газ са проруски. Не, не бяха и не са проруски. Бяха против шистовия газ и абсолютната несигурност какво ще стане, ако в условията на нулева регулация и контрол, непроверена технология се използва в богата на водни ресурси територия. Подобни имаше в Полша, където дори самата компания изтегли технологията, защото никога не е прилагана в населени райони, и в Германия.

    Да, вярно е, че Русия имаше интерес от тези протести. Не е изключено и да са ударили едно рамо тук и там. Но не е правилно от това да се вади следствие, че протестите са проруски или, че хората, които участваха са идиоти, които не съзнават чии интереси защитават.

    Формулата „вие не знаете, че ви манипулират“ е антидемократична. В основата й стои предположението, че ние сме тъпи, а вие умни. Може да е вярно разбира се… но това също е недемократично. Та така 🙂

  2. Това, което пишете, са факти. Не виждам причина да се каже името, за което става въпрос, та да не се бъркат хората. Споделям тезата, че протестите срещу шистовия газ имат смислени екологични аргументи извън политическите такива. Затова не се опитвайте да изкарвате всички, които са се информирали за фракинга, че са проруски.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s