Хубавата Елена от НЕК

По ирония след като постнах коментарът си за нравите в държавната администрация (статията „Сийка в държавната администрация“ – бел. ред.) се разрази Троянската война заради Елена Бончева – момичето от Playboy и FHM, което работело в НЕК.

Това ли е най-скандалното събитие в държавата? Едно красиво момиче се снимало преди години в разголена фотосесия за списание. После решило, че е време да започне да изкарва доходите си с интелектуален труд. Дотук няма нищо скандално, по-скоро е похвално, че една красива жена първо е показала красотата си по стилен начин, а след години е решила да се развива без да разчита на външния си вид, за да осигури живота си, както правят много момичета. Елена може да бъде само добър пример и нищо повече.

Кое е истински скандално за мен? Че една възрастна жена (с 15 години стаж в НЕК) се подразнила от красотата на новата си колежка и решила да поразтършува за нея. Попаднала на снимките и веднага съчинила хейтърски статус във Фейсбук, като измислила някаква заплата от 3000 лева, която тя самата знае, че момичето не получава. Обикновената незнайна чиновничка не могла да приеме, че момичето от кориците ще отиде да работи редом с нея и то като секратарка за по-малко от един хонорар за корица. Пресметнала, че 3000 лева е логична сума. Едно време са изгаряли жените на клада по долу горе подобни причини.

Историята ми напомня за онзи филм „Малена“ на Джузепе Торнаторе, в който жените в малкия сицилиански град не можеха да приемат красивата героиня на Моника Белучи, по която мъжете им припадаха, и я обявиха за проститутка. Накараха мъжете си да не я наемат на работа и накрая след като Малена, притисната от мизерията, се принуди наистина да стане проститутка, я изгониха позорно от града.

По-скандална е реакцията на медиите. Един незнаен журналист попаднал на статуса във Фейсбук и решил да направи сензация. Не знам колко сайта са публикували тези снимки без да питат фотографа и без да  плащат авторски права. Тези хора са не просто крадци на сензации, а крадци на авторско право, което е инкриминирано деяние. Тези хора, не Елена, са престъпници. И в духа на абсурда всички престъпници сочат с пръст едно момиче, което не е извършило нищо нередно, а просто е решило да живее като свободен човек. И престъпниците, за да успеят да изкарат стотинките си от живота на другите, сега най-верояно са превърнали това момиче в Малена. Нито един журналист не си е направил труда да разбере каква е Елена, какво е учила, отговаря ли на длъжностнтата си характеристика, как се справя с работата си. Със сигурност се справя по-добре от колежката си клюкарка. Но слабите хора постъпват е така – ако някой блесне над теб, трябва да го злепоставиш по някакъв начин.

От едно коментарно предаване се свързаха с мен да говорим за случая на Елена. Отказах. Разбира се от предаването не си бяха направили изобщо труда да се свържат с Елена и да разберат нещо повече за нея. Ще си направят рейтинг на гърба й, който ще струва много повече от измислената й заплата от 3000 лева.

Но най-нелепо в случая е, че обществото експлоатира този скандал. Статията в интернет има към този момент над 700 коментара. Безумни са доводите, че с външността си е залужила работата си. Излиза, че красивите жени трябва да стоят без работа, за да не ги обвинят, че се възползват от красотата си? Ако пък стоят без работа ги обвиняват в това, че някой друг ги издържа защото са красиви. Параграф 22. Хипотезата, че една хубава жена може да е умна и образована, не стои на дневен ред в Булгаристан. На кладата и толкова!  А какво да кажем за многото жени, които използват сексуалността си, за да се развиват в работата си. За тях никой не пише, защото не са се снимали никъде. А за многото мъже, които се възползват от поста си, за да привличат амбициозни жени? Не помня дори историята с любовницата на бившия финансов министър, назначена за негов съветник преди да е завършила висшето си образование, да беше така експлоатирана.

Ако едно момиче има голи снимки, то непременно се възприема като лека жена. Нищо подобно, ще кажа на пуританите, по тези списания има много интелигентни, образовани и възпитани момичета. Често тези сесии са били част от работата им като модел или просто начин да видят себе си в различна светлина. Разбира се, има и такива, които се снимат, за да повишат „тарифата“ си, но те със сигурност не биха отишли да работят в НЕК.

Снимките на Елена са стилни и естестични. Тук е моментът да се просветят всички тъмни балкански субекти, че еротично изкуство има от времето на пещерната ера и във всички епохи в развитието на изкуството го е имало. Прочетете Буковски, Бокачо или Набоков и спрете да живеете с широко затворени очи. Само в арабския свят еротиката е нещо грозно и неморално. В Европа дебатите по тази тема са били актуални през 70-те и 80-те години на миналия век. В цивилизования свят имаше депутат порно актиса, първа дама на Франция с еротични фотосесии, полицаи хомосексуалисти, които открито заявяват това. Но в страната, където политиците имат криминално минало, където жена с фалшива диплома беше назначена на ръководен пост, където парламентът зависи от един човек, който е за освидетелстване, най-големият проблем е момичето модел. В страната, където се източват милиони държавни и европейски пари, е сензация измислена заплата от 3000 лева.

Елена не е проблем, нито сензация. Проблем са псевдоморалистите, които я сочат с пръст, а си затварят очите пред явните абсурди. Тези, които нямат проблем да подкупват полицай с 20 лева, да си продадат гласа за 50 лева, да си купят изпит за 500 лева, да крадат снимки от интернет. За тях 3000 лева е скандално голяма сума, която едно момиче от списанията не трябва да получи по никакъв друг начин, освен от гаджето си. Елена би трябвало да ги отмине със снизхождение и ако утре загуби работата си, да потърси правата си пред съда.  Никой не може да отнема нечие право на труд и кариера. Никой не трябва да бъде дискриминиран, защото е различен.

Advertisements

10 thoughts on “Хубавата Елена от НЕК

 1. Christina, съгласен съм с теб, по всични неща, само неразбирам защо си толкова изненадана и разочарована от реакцията на обществото и медиите? Темата за медиите дори, няма какво да се коментира – медиите в БГ са гнусни, продажни и прочие, нека да си спестим всички подобни епитети. Медийната среда в БГ е далече от нормалната и мисля, че след последните политически събития в държавата, доста хора го разбраха (което е може би единственото хубаво нещо). Относно обществото, тук също няма какво да се коментира, вземи което и да е изследване и ще осъзнаеш, че в голяма степен хората в България са ниско образовани и за съжаление прости. Убеден съм че под 1-2% от хората в България са чували писателите които са изброили. От тук идва и връзката обществото е зле и затова медиите пишат само това, което би се харесало на това общество. :))) Въртим се в омагьосан кръг, от който няма излизане!

 2. Имам въпрос:
  – Какво включва Длъжностната характеристика на злобната колежка на Елена:
  А) Да се почесва злобно и да щурмува чужди профили, Google и т.н.?
  Б) Колко и плащат за първото?
  В) Колко ниска вътрешна самооценка трябва да имаш за да си толкова злобна личност?

  Изчетох материалите и коментарите и съм крайно разочарована, тъй като „Колежката“ с 15 години стаж определено е превишила Фирмена политика, етика и дискретност – объркала е професията си най-вероятно…. да се беше пробвала, като разследващ полицай, данъчен инспектор т.н.т.н. екипче с пагаон, пък вземе некой и обърне внимание и вземе и ангажира вниманието по предназначение…..

 3. Всичко е като хората, статията е на чудесна, ама този дребен шрифт, властващ в сайта е обезглавяващ 🙂

 4. А какво, ако момичето има необходимия образователен ценз, нужното ниво на езикова подготовка и сериозна мотивация за изпълнение на задачите, свързани с тази позиция?
  Ако тези предпоставки са налице, аз лично бих я посъветвал да осъди за дискриминация както колежките си, така и всяка медия, дръзнала да зачекне проблема!!!
  Да, на някои грозни и дебелогъзести (а вероятно – и недообразовани) тетки никак няма да им е приятно наоколо им да се навъртат красиви и образовани млади жени, но кой твърди, че съдбата е справедлива?
  И обратната теза: ако от отдел „Човешки ресурси“ на НЕК не могат да представят достатъчно сериозни мотиви за назначението на девойката – липса на образование, квалификация, опит и т.н., шефът на ЧР, както и началникът, на когото е подчинена новата служителка да бъдат подведени под отговорност за злоупотреба със служебно положение. Не вярвам някой разумен човек да одобрява издръжката на проститутката на шефа със средства от държавния бюджет.
  ПРОСТО и ЯСНО!!!

 5. Мръсната уста на завистника е като кофа с боклук – воняща и винаги отворена…
  Шекспир го е казал най-добре: “ Интригата е силата на слабия.“

 6. От едната крайност, та в другата. ?
  От горенаписаното разбирам, че „почтената Елена“ е била монахиня. На кого да вярвам сега?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s