“Като не ви харесва тук – емигрирайте!”

1384344_157036027840206_556096240_nНе ме изненадва тази реплика на ректора на УНСС. Разгледайте този списък на сътрудници в Държавна сигурност, който излиза официално в Уикипедия, както и името на Стати Статев вътре и описанието срещу него. Занятие – икономист, вид – секретен сътрудник, псевдоним – Стойновски, период – 1989-?, подразделение – I главно управление. Тази въпросителна, която стои на датата за край на сътрудничеството, дава отговор на много въпроси.

Една група хора не искат да изгубят позициите си, дори с цената на това, че изгониха младите навън. С какво право гоните децата си от университета и от държавата? Университетите са на студентите, а не на ректорите. А държавата е на гражданите, не на службите. Ако не ви харесват младите – емигрирайте вие!

Какъв е този парадокс ректорът на университета с най-големи претенции за класирания, акредитации, реализация на студентите (всяка година излизат поне 5 статистики, които сочат, че УНСС бил номер 1), да гони студентите си? Защо изобщо ни образовате като искате да емигрираме? Никой не емигрира от силно желание да живее като чужденец. Хората емигрират, защото се чувстват чужденци в страната си. На върха стоят хора, които изпращат послание  „Тук е така и така ще бъде, защото ние решаваме. Вие нищо не можете да направите, затова не ни пречете и си тръгвайте“.
Ректорите умират от страх да не би студентите да разклатят креслата им. Страхливците възпитават страхливци. А университетите би трябвало да бъдат люлка на свободния дух, не на статуквото.

Всяка нова политическа вълна е излизала с платформи за промяна. Доколко са били истински тези платформи, времето е показало. Но досега никой не се е осмелявал да излезе и да каже „Тук е така. Емигрирайте!“. Това изказване поставя нови измерения на цинизма.

Както бях написала в един друг коментар по повод окупацията на университетите (бел. ред. „Роби и окупатори“), днес няма да обърнете внимание на окупацията, но след няколко години, когато сте изхвърлени и забравени в боклука на историята, те ще са на вашите места.

Advertisements

5 thoughts on ““Като не ви харесва тук – емигрирайте!”

  1. Крайно време е студентите да започнат да протестират срещу корупцията и неграмотността на преподавателската клика, вместо да се сражават с вятърни мелници. Разбира се трябва да им се учи на децата, защото в противен случай ако им се купонясва сегашната система и протест са много подходящи за приятно прекарване на студенските години.

  2. Би ли могла авторката на статията да даде повече информация за това кога и пред кого е изречена репликата, станала заглавие на статията, моля?

    • Пред протестиращите студенти от УНСС на среща с тях. Последва и извинение за думите. Google ще ви ориентира по-добре в цялата ситуация

  3. Pingback: УНСС не е ваш дом, защо не стачкувате срещу измирането на мамутите? | Две думи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s