Лакомство или номер

halloween-pictureЧестно казано Хелоуин е един от любимите ми празници. Не защото съм асимилирана от американската култура, или пък не уважавам нашите традиции. Просто го намирам за много забавен и есенен, а и обичам печена тиква. Освен това е единственият празник между приключилите летни партита и предстоящите коледни. Има нещо освободено и забавно в това да се маскираш, да правиш тиквени фенери и да звънят маскирани дечица на вратата ти с „лакомство или номер“. А и маската скъсява дистанцията между хората, вкарва общуването в някаква театралност. Скоро с един приятел се смяхме, когато той обясни, че обичал Хелоуин, защото най-много мацки му „връзвали“, когато бил маскиран.

Не разбирам тези, които категорично го отричат. Да, комерсиален е, привнесен е, ама какво в живота ни в България не е вносно? Светът е интернационален, няма граници за поп-културата, освен ако не живееш в Северна Корея. А и Хелоуин се празнува отдавна не само в Америка, а и в цял свят, просто при нас пристигна сравнително скоро, защото преди това сме били в изолация от западната култура. Но понеже сегашните деца растат досущ същите като навсякъде в Европа и Америка, го приемат и за свой. Нашествието на деца с родители в магазините за костюми граничи с истериите по разпродажбите в чужбина.

Основният анти Хелоуин довод, е че имаме български еквиваленти – кукери, коледари, лазарки. Защо тях не сме ги празнували? Ами празнувайте! Хелоуин не пречи на нашите обичаи, те дори не съвпадат по време. Колкото повече празници, толкова по-позитивни ще бъдем. Тези, които отричат Хелоуин истерията, не съм забелязала активно да отбелязват и нашите празници. Вярно е, че западната култура се разпространява по-активно, но това е въпрос на културна политика, кино индустрия, икономика. Само можем да съжаляваме, че българите не експлоатираме културата и обичаите си и не ги правим достатъчно забавни и популярни, за да увличаме децата в тях. В повечето детски градини и училища отбелязват Хелоуин, а почти никъде не се изучава български фолклор в интересно поднесена форма.

Всеки избира дали да се маскира днес или не. Все пак, хубаво би било ако има по-малко черногледство и то не се оправдава с патриотизъм и превенция от културна асимилация. Привнасянето на чужда култура не е заплаха за нашата, ако по начало я ценим и съхраняваме.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s