Университетът не е поточна линия

Смисълът на Университета е да създава хора, които мислят. Не е важно дали в него са най-големите отличници или най-добрите преподаватели, а дали те могат да излязат от кориците на учебниците и да бъдат полезни и пълноценни граждани – не книжни плъхове и роботи.
Не знам защо университетът се приема като някакъв калъп, където само се учи. Това е много погрешно схващане, защото той съществува заради студентите и трябва да е врата към тяхното бъдеще, а не просто поточна линия.
В този ред на мисли окупирането не е поругаване и погазване на образователния процес. То е част от осъзнаването. Все едно да търсим сметка на Вазов за това, че в романа „Под игото“ училището е част от революционния порив на обществото. Разбира се, че университетите и училищата трябва да са в основата на исканията за морал в управлението на държавата. От Софийския затвор ли да се очаква това?
Окупацията не била правилната форма за изразяване на протест? А защо на преспиването в университета се гледа като на окупация. Там просто има по-начетени младежи, които не искат да си тръгнат преди да бъдат чути. И защо да не могат да бъдат по-настоятелни, когато някой отказва да ги чуе 140 дни.
Нека скъсаме с този комунизъм, според който университета и църквата не трябва да се отклоняват съществено от политическите предписания. Така че в тях да влизат и излизат удобни и незадаващи въпроси миряни. Време е тези институции да започнат да диктуват дневния ред, а не политиците да им определят посоките със законодателни хватки.
Stay hungry! Stay foolish!

Текстът е публикуван във Фейсбук профила на Захари Захариев, възпитаник на УНСС

Advertisements

One thought on “Университетът не е поточна линия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s