Новата посока на Украйна – началото на новата Студена война

zx450y250_2191267През лятото на 2012-та бях в Одеса като делегат във форум на Младежкия Европейски Парламент (EYP). Прибрах се в България с нетърпение и дори със самочувствие, че все пак имаме някакъв напредък в последните 20 години преход, колкото и да си мислим, че не е така. Ако видим какво се случва в бившите страни от соц лагера на изток от нас като Украйна или Молдова, ще разберем какъв е реалният смисъл от асоциирането ни с европейските държави и ЕС. Колкото и да ни е срам, че сме най-бедната страна членка на ЕС, по-добре да бъдем такива, отколкото да бъдем като Украйна. Украйна е като България преди 20 години.

В тази страна, пълна с природни ресурси и богатства, ще видите учудваща мизерия и престъпност. Софийските просяци са нищо пред спящите хора вечер по улиците на Одеса. Средната заплата в Украйна е 230 евро. Минималната от 107 евро  нарежда Украйна на предпоследно място в Европа по този показател. На последно е разбира се Молдова. Цените са по-високи от българските, включително и тези за битови нужди като електричество. От сградите и балконите на хората струи мизерия и бедност с всички възможни техни белези. Противно на това по улиците на Одеса нощем наред с просяците, пияниците, съмнителните типове и джебчиите, ще видите да се разхождат всички последни модели лъскави автомобили в доста по-големи количества от тези в София.

Уви, такава е съдбата на бившите членки на СИВ. Но това, което ми направи най-голямо впечатление е силното желание на младите да се асоциират с Европа и Америка. Местната организация на Младежкия Европейски Парламент е една от най-активните в сравнение с  тези от страните членки. Българската например не извършва почти никаква дейност, но това не е изненада. В Украйна образованието е доста по-скъпо от нашето и мога да заключа, че е достъпно предимно за млади хора, които са наистина мотивирани да дадат такива сериозни суми за техните стандарти. Такива хора видях аз на форума – амбициозни, образовани, говорещи спокойно по два западни езика, пътували из Европа и САЩ. Всички те много се срамуваха от положението на Украйна, не случайно гледаха с такова уважение към Европа и дори към България като членка на ЕС. Непрекъснато получавах въпроса какво се промени при нас след присъединяването. Отговарях им – посоката на движение. Без значение, че се движим бавно, имаме адекватна посока и цел и няма защо да чувстваме неудовлетворение от пътя си. ЕС не предлага нито рай, нито чудеса, а именно посока на развитие. А развитието си зависи от нас.

Моите приятели от Младежкия Европейски Парламент на Украйна днес са от студентите, които протестират срещу решението на Украйна под натиска на Русия да се откаже от подписването на споразумението за асоцииране с ЕС и да започне преговори с Русия за създаване на „пътна карта“ за възобновяване на двустранните отношения. Тези студенти протестират по същите причини като нашите – те не искат бъдещето им да е белязано от съдба като тази на родителите им. Младите хора искат да сменят посоката, въпреки волята на великите сили кукловоди. Нито те, нито нашите студенти искат купени от Русия правителства, които притиснати в ъгъла изпълняват заповеди. Естествено е да предпочитат да са в западния „лагер”, който дава свобода, а не в Руския, който дава нареждания, скрепени с ултиматуми и заплахи.

Ще бъде страшно, ако студентите не успеят да променят посоката. Украйна ще се превърне в ябълката на раздора между ЕС и бъдещия евразийски (съветски) съюз и това неминуемо ще доведе но нова студена война между източна и западна Европа. Под каквато и да е форма конфликт ще има, защото Русия никога в историята не се е отказвала от интересите си без значение от цената на това.

Важно е България да стъпи здраво на своята европейска позиция. Всички евроскептици съветвам да си купят един билет за Украйна, за да видят как може да бъдем по-зле под опеката на майка Русия. Ако са забравили годините между 1944 и 1989, това ще им ги припомни и контраста с настоящето ни ще бъде крещящ. Ако студентите в България и Украйна не успеят, силно се опасявам, че ще повторим миналото на родителите си. Защото този, който не помни миналото е осъден да го повтаря.

Реклами

2 мнения за “Новата посока на Украйна – началото на новата Студена война

  1. Когато нямаш алтернативи значи си загубил пътя. Не бъркай блаженството с миг на свещена глупост. Да пътя на запад е лавров, а този на изток трънлив. Но да си конформист в Западна Европа съвсем не е добър съвет. България е бедна и мизерна не по-малко от Украйна. Това че сме видели пътя преди години, не ни прави по-различни от Украйна, която загърбва ЕС поради една глупава причина. Да живееш в свят разделен между изтока и запада е ужасно. Съвсем по -добре е да си някаква си личност в един свободен и достоен свят. Да ние сме тръгнали за Рим и да ние сме влезли в града, но сме останали плебс подчинен на ius honorium, което не ни прави достойни за уважение нито от Украйна, нито от Англия, защото пътят на мишката винаги е един и същ, независимо от това къде се намира канала.

  2. Какво става. Бареков тръгна ли за Украйна или към Сирия пое ??? Да не чака обаждане от Кличко. Щото ако чака такова да се нареди до Кубрат Пулев.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s