В подкрепа на д-р Панайот Диманов

татеД-р Панайот Диманов е директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ АД – гр. Ямбол. По време на неговото управление 2010-2013 г. болницата в град Ямбол бележи невиждано през послендите 25 години развитие. За последните 3 години е направено в пъти повече отколкото по време на 13 годишното управление на предишното ръководство. Ремнотирани са 6 отделения – детско, инфекциозно, урология, нервно отделение, микробиология, акушерсрво и гинекология, заедно със закупуването не медицинска апаратура за тях. Болницата се акредитира като база за специализация на студенти специализанти и професионалисти по здравни грижи и като център за провеждане на клинични проучвания. Д-р Диманов посреща в началото на своя мандат болница, оставена в разруха и ограбване от предишното й ръководсто, а към момента тя е една от малкото болници, които не само нямат задължения, а има 2 милиона печалба, а разходната част на болницата е намалена със 70 000 лева на месец поради коректно провеждане на процедурите по възлагане на обществени поръчки! На фона на масовото напускане на лекари по време на предишното ръководство и като цяло за страната, са привлечени 35 нови лекари, от които 17 специализанти. На фона на ниските възнаграждения в страната на всички служители от този бранш, заплатите в ямболската болница са учвеличени с между 10 и 12 % на всички работещи.

По време на управлението на д-р Диманов, Общински съвет Ямбол и Министерски съвет  инициират довършването на проекта за изграждане на нова сграда на болницата. Тази сграда стои непостроена от 1979 г.! По проект сградата трябваше да е завършена през юни 2013 г. и обурудвана с най-модерната техника, за да се превърне в предпочитан център за лечение на пациенти в региона. Новото правителство реши да не се реазлизира този проект, след като в него са инвестрани 1,5 милиона лева, поради липса на интерес във възлагането на обществени поръчки и сключването на договори – официално поради липса на средства за довършването й. Резултатът – град Ямбол не просто няма да има нова болница, но и ще бъде сменен в началото на месец декември най-успешния до момента директор на ямболската болница.

Мисля, че в тази сфера безкористността и професионализма трябва да стоят преди всякакви партийни интереси. Като мен мисли и ръководството на Районната колегия на Български лекарски съюз, както и всички служители на Ямболската болница, които от години не са получавали толкова професионално и коректо отношение от ръководството. Прилагам писмо на Председателя на РК на БЛС гр. Ямбол до Министъра на здравеопазването и се надявам повече хора да разберат, че кадровите промени по политически причини, са в основата на това вече 25 години държавата да боксува на едно място. В системата на здравеопазването има силна нужда от честни, неподкупни и квалифицирани кадри. Няма причина новото правителство да лишава болните от такива, само защото не принадлежат на техните партии. Политиката не може да стои над здравеопазването. Кое налага смяната на дикректора на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ АД – Ямбол – политически или обективни причини?

ДО
Д-Р ТАНЯ АНДРЕЕВА
МИНИСТЪР НА
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ГР.СОФИЯ

Уважаема министър Андреева,

Във връзка с предстоящото Общо събрание на акционерите в МБАЛ ”Св. Пантелеймон” АД – Ямбол, свикано на 11.12.2013 г., с дневен ред, включващ смяна на състава на Съвета на директорите, УС на РК на БЛС – Ямбол проведе на 27.11.2013г. извънредно заседание. След задълбочен анализ и обсъждане УС на РК на БЛС – Ямбол апелира към Вас, уважаема д-р Андреева, да няма партийни пристрастия при определяне Съвета на директорите на МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД – Ямбол.
Здравеопазването е висш национален приоритет и като такъв винаги трябва да бъде надпартийно  и да не се политизира. Считаме, че ръководителите на ЛЗ трябва да бъдат разглеждани надпартийно, като експерти, обслужващи интересите на лечебното заведе-ние, което ръководят, на лекарите, работещи в него, и на пациенти-те. Основен критерий за професионалните качества на ръководителите на ЛЗ трябва да бъде ефективността на тяхната мениджърска дейност, която включва и приноса за финансовата стабилност на съответната болница.
При наличието на видими положителни резултати от работа-та и издигане престижа на което и да било ЛЗ от неговото ръководство, РК на БЛС – Ямбол се обявява категорично против немотивирани и безпричинни политически смени и съмнителни политически назначения.
В рамките на добрия тон и като част от утвърдените добри взаимоотношения между МЗ и БЛС най-учтиво Ви молим, уважаема министър Андреева, в случай на извършена смяна на който и да е член от състава на Съвета на директорите, писмено да изложите мотивите за това свое решение и причините, които налагат тази и всяка следваща смяна.

С уважение:
Гр. Ямбол
Д-р П. Папашимов
Председател на РК на БЛС – Ямбол

Писмото на д-р Папашимов е публкуквано на адрес http://www.yambolpress.bg/?p=57396

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s